Special Notice

With the phased removal of social distancing measures announced by the Hong Kong Government, the School of Continuing and Professional Studies of The Chinese University of Hong Kong (CUSCS) makes the following arrangements:

 

  1. Full-time Programmes: Classes will be delivered online (except otherwise notified) until end of the Semester.
  2. Part-time Programmes in Professional and Continuing Education: Face-to-face class delivery will be resumed by phase from 26 April 2022 (Tuesday). Students concerned will be contacted by respective Programme Teams for details of the arrangements.
  3. Opening hours of CUSCS Enrolment/Learning Centres will resume normal from 25 April 2022 (Monday).

 

All students and visitors are required to present their Vaccine Pass for verification to show evidence of vaccination or exemption for medical reasons upon entry to the Learning Centres. You are also required to (1) Wear a face mask; (2) Perform temperature screening, and; (3) Use hand sanitizer. If you have a fever or feel unwell, have travelled in the past 14 days, are under compulsory quarantine or undergoing compulsory testing, please seek medical advice and avoid coming to the Learning Centres. Thank you for your co-operation.

Close
Main content start

Spotlight

Junior karatedo athlete Li Chi-kong embark on his studies at CUSCS

05 JUL 2021


  • 李智剛於2019年代表香港出戰世界分站賽Series A 智利聖地亞哥站。

    李智剛於2019年代表香港出戰世界分站賽Series A 智利聖地亞哥站。

  • 李智剛獲選為2018年度傑出青少年運動員。

    李智剛獲選為2018年度傑出青少年運動員。

李智剛於2019年代表香港出戰世界分站賽Series A 智利聖地亞哥站。

香港中文大學專業進修學院(CUSCS)康樂及休閒事務管理高級文憑課程學生李智剛,希望以「空手道運動員」的身分學有所成,改變一般香港家長對子女醉心體育的看法——「運動員無前途、無保障,倒不如專心讀書,考個專業資格!」期望終有一日扭轉這種忽略體育的社會氛圍,為空手道以及其他體育項目創造發展空間。

 

作為香港體育學院精英(青少年)運動員,智剛每天用上四至五小時訓練體能、技術和復原,上課時間亦需要作出遷就,幸而他以「精英運動員學習計劃」入學,其中一項重要支援便是課時的調節,智剛感謝學院講師與職員為他協調每個學段的修讀科目,雖然修讀年期稍為增加,但課時與訓練得以互相配合,雙軌並行。

 

智剛表示,由於鍾情香港中文大學,所以選擇學院的康樂及休閒事務管理高級文憑,希望能藉以升讀心儀的中大運動科學系。學院的課程範圍廣泛,除了運動相關的科目外,還包含經濟、心理學等知識,讓他擴闊知識層面,開闊眼界。他又感謝學院講師用心教學外,也關顧學生的成長需要。他笑說,縱然在疫情下開展大專生活,課堂均以網上進行,他需要隔着螢光幕與同學相處,但講師不時製造機會,讓同學們多溝通接觸,加上要完成不少小組功課,同學們得以熟絡起來,即使早陣子復課時才遇上同學的「真身」,但也一點不感陌生。

 

智剛年紀輕輕,但卻有宏圖大志。他期望完成高級文憑課程後能升讀學位課程,當一位體育教師或空手道教練,把自己的空手道知識傳承下一代,也可以自己的親身經歷充當學生的心理治療師,助他們克服訓練、比賽,甚至學業的困難。長遠而言,他冀望能當上大學教授,一方面以過來人的身分證明,運動可以激勵孩子自發增進知識,實現自己的夢想,從而改變家長忽略體育的心態;另一方面,他更希望用心栽培即將為人師表的體育教師,希望一傳十、十傳百地把體育精神傳承下去,拓闊體育發展的空間。

 

CUSCS自2017年起與香港體育學院簽訂合作備忘錄,推出「精英運動員學習計劃」,冀望協助本港運動員平衡學業與運動訓練的需要,達致雙軌發展。計劃除為運動員提供具彈性的修讀期外,運動員赴海外比賽或集訓皆可申請補課或補考等學習支援。2020-21學年, CUSCS取錄四名精英運動員入學,全部入讀康樂及休閒事務管理高級文憑課程,他們分別是香港網球壇前首席女子網球手張玲、武術運動員歐陽佩妤、欖球運動員房傑鋒,以及空手道運動員李智剛。

 

*********************************************************************
香港中文大學專業進修學院自2002年起開辦高級文憑課程,為中學畢業生提供升學及晉身專業的途徑。學院亦於2014年首辦一年全日制「基礎教育文憑課程」,鞏固學生的語文和溝通能力,提升學習技巧,為大專教育做好準備,學生畢業後便可繼續升讀學院的高級文憑課程。學院於2021-22學年,開辦15項高級文憑課程,包括新增的「手語及雙語研究」高級文憑課程,詳情請瀏覽: www.cuscshd.hk