Special Notice

 

In view of the stabilizing COVID-19 situation in Hong Kong, the School of Continuing and Professional Studies (CUSCS) makes the following announcement: 

  1. Part-time Continuing Education Programmes - Face-to-face class delivery will be resumed by phases from 11 May 2020 with the aim to resume all classes by the end of May.  Students will be contacted individually for details. For protection of health of students and staff, users of Learning Centres are required to observe sanitary measures when entering the Centres: wear a face mask, perform temperature screening, use hand sanitizer, and submit a Health Declaration Form.
  2. Higher Diploma & Diploma in Foundation Studies Programmes - All classes will continue to be conducted online until Semester 2 ends on 26 May 2020.

  3. Learning Centres - All services and opening hours of CUSCS Learning Centres will resume to normal from 11 May 2020.  Please check here for details.

(Updated on 8 May, 2020)

Close
Main content start

Children Development

幼兒行為觀察與輔導 (網上模式)
Observing Young Children's Behaviours and Counselling (Internet Mode)

課程編號 : 202-860134-12|開課日期 : 22/06/2020

導師

程詠嫻女仕

時數

12.00 星期

節數

0 講

上課地點

NIL

開課日期

2020年06月22日

學費

HK$ 1,100.00

課程程度

短期

課程查詢

2209 02262603 6565[JavaScript encoded]

報名手續查詢

2209 0290

1
學習模式 ﹕ 遙距學習

學員須透過學習教材遙距學習。

學習教材包括 ﹕ 「課程指引 」、 「課程筆記 」、 「影片教材 」、 「課程習作 」及 「修讀時間表 」。

2
課程編撰 :

程詠嫻女士

3
導言 ﹕

現今的家長大部份是雙職父母,既要在於職場上努力工作,還要在下班後兼顧管教幼兒的任務。

然而,管教幼兒卻從來沒有所謂上下班的時候。因此育兒對於所有父母來說,從來都不是一件簡單輕鬆的事情,是需要他們有耐性和恆心,才能有成效的。
但是有一點我們必須知道:幼兒不是機械人。他們的行為表現往往源於我們的管教,而不是透過程式輸入。因此有效的正向行為管理對幼兒來說是必須的。

本課程的目標是向家長介紹如何透過多方面去了解何謂正向的行為管理。內容包括:1. 行為管理之定義 ;2. 幼兒生理、自尊以及道德等的發展階段 ;3. 如何觀察幼兒的行為與對其不正當行為計劃處罰等。課程將以多角度對幼兒行為進行探討及分析,讓家長能透過不同角度及實際個案去暸解何謂正向的行為管理和如何向幼兒施行有效之行為管理技巧。

4
課程內容 :

1) 暸解幼兒的行為
2) 幼兒成長與發展
3) 培養幼兒的自尊
4) 幼兒的道德發展
5) 幼兒行為的期望與目標
6) 幼兒行為觀察與計畫

6
教材 ﹕

視像教材為粵語,筆記則為中文。

7
修讀時期 ﹕

約 12 星期